Statele Unite și Coreea de Sud au cerut miercuri Coreei de Nord să-și retragă trupele din Rusia, exprimându-și îngrijorarea că s-ar putea implica în conflictul din Ucraina. Reprezentantul rus al ONU, Vasili Nebenzia, a respins aceste preocupări drept „simple afirmații”.
Șefii apărării din SUA și Coreea de Sud au cerut miercuri Coreei de Nord să-și retragă trupele din Rusia, unde Washingtonul spune că aproximativ 10.000 dintre ei au fost dislocați pentru o posibilă acțiune împotriva forțelor ucrainene.
Rusia și Coreea de Nord și-au adâncit alianța politică și militară pe măsură ce războiul din Ucraina se prelungește, dar trimiterea trupelor Phenianului în luptă împotriva forțelor Kievului ar marca o escaladare semnificativă care a stârnit îngrijorare internațională.
„Fac apel să-și retragă trupele din Rusia”, a declarat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, la Pentagon, făcând ecou unui apel al omologul său sud-coreean Kim Yong-hyun, care stătea alături de el. Austin a spus că Statele Unite vor „continua să lucreze cu aliații și partenerii pentru a descuraja Rusia să angajeze aceste trupe în luptă”.
Dar există o „probabilitate bună” ca Moscova să facă în continuare acest lucru, potrivit secretarului american al apărării, care a spus că forțele nord-coreene sunt echipate cu uniforme și arme rusești.
Secretarul sud-coreean Kim Yong-hyun
Kim, vorbind prin intermediul unui traducător, a spus că crede că desfășurarea Coreei de Nord în Rusia „poate duce la escaladarea amenințărilor la securitate din peninsula coreeană”.
„Asta pentru că există o „șansă mare” ca Phenianul să solicite transferuri de tehnologie din Rusia pentru a-și ajuta programele de arme – inclusiv arme nucleare tactice, rachete balistice intercontinentale și sateliți de recunoaștere – în schimbul desfășurării forțelor sale“.
Dar el nu a anunțat o schimbare a politicii de lungă durată a Seulului, care îi împiedică să vândă arme în zonele de conflict active, inclusiv în Ucraina – o poziție la care a rămas în ciuda apelurilor de la Washington și Kiev de a-și reconsidera.
„Retur în saci de cadavre”
„În momentul actual, nimic nu este determinat”, a spus Kim când a fost întrebat dacă există planuri ca Coreea de Sud să furnizeze indirect muniții Ucrainei.
Pentagonul a declarat cu o zi înainte că un „număr mic” de trupe nord-coreene au fost deja desfășurate în regiunea Kursk a Rusiei, unde forțele ucrainene desfășoară o ofensivă terestră din august.
Președintele rus Vladimir Putin nu a negat desfășurarea trupelor nord-coreene în țara sa, dar a refuzat să o confirme.
Reprezentantul ONU al Moscovei, Vassily Nebenzia, a declarat miercuri că orice afirmație că forțele Phenianului ar fi prezente pe linia frontului sunt „simple afirmații”.
Între timp, Miroslav Jenca, secretarul general adjunct al ONU pentru Europa, a declarat că Națiunile Unite urmăresc rapoartele despre desfășurarea Coreei de Nord în Rusia cu „gravă îngrijorare”, dar nu le-a putut confirma în mod independent.
Casa Albă a spus că forțele Phenianului vor deveni „ținte militare legitime” dacă luptă împotriva Ucrainei, iar Austin a făcut miercuri publică această poziție.
Dacă trupele nord-coreene „luptă alături de soldații ruși în acest conflict și îi atacă pe soldații ucraineni, soldații ucraineni au dreptul să se apere”, a spus Austin.
Ei ar fi „cobeligeranți și aveți toate motivele să credeți că… vor fi uciși și răniți în urma luptei”, a adăugat el, potrivit France 24.
Vorbind în fața Consiliului de Securitate al ONU, trimisul american Robert Wood a dat un avertisment și mai explicit, spunând că dacă forțele Phenianului „intra în Ucraina în sprijinul Rusiei, cu siguranță se vor întoarce în saci de cadavre”.
„L-aș sfătui pe președintele Kim să se gândească de două ori să se implice într-un astfel de comportament nesăbuit și periculos”, a adăugat Wood.
Phenianul a negat că ar fi trimis trupe în Rusia
Phenianul a negat că ar fi trimis trupe în Rusia, dar viceministrul său de externe a spus că, dacă ar avea loc o astfel de desfășurare, aceasta ar fi conformă cu normele globale.
Coreea de Nord și Rusia sunt ambele sub sancțiuni ale Națiunilor Unite – Phenianul pentru programul său de arme nucleare și Moscova pentru războiul din Ucraina.
Ministrul nord-coreean de externe, Choe Son Hui, s-a aflat miercuri la Moscova pentru a purta discuții „strategice” cu omologul rus Serghei Lavrov, în timp ce Wang Yi – principalul diplomat al Chinei, principalul aliat diplomatic al Phenianului – a discutat despre criza din Ucraina cu ministrul adjunct de externe al Rusiei în Beijing.
Citește și: Substanţe chimice periculoase în sute de produse cosmetice