6.7 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăTehnologieIT&CIntel, vulnerabil la atacuri informatice

Intel, vulnerabil la atacuri informatice

Procesoarele Intel, cu care sunt echipate marea majoritate a PC-urilor au devenit vulnerabile la unele atacuri informatic care permite accesul la toate datele utilizatorilor, informează go4it.ro

Nu mai puțin de 4 procesoare de pe piață sunt fabricate de acest producător. Prin urmare, există un număr mare de utilizatori din toată lumea care să fie expuse la riscul de a deveni potențiale ținte.

Vulnerabilitatea permite accesul la toate informațiile existente pe sistemul de operare. Atacul poate accesa și parole, coduri de acces, conversații private și documente sensibile.

Intel: Sunt vizate procesoarele moderne, inclusiv microprocesoarele AMD

Virusul existent la nivel de hardware a fost documentat de către cercetătorii de la Bitdefender. S-a aflat că că virusul are un impact semnificativ infrastructurilor IT din companii și a dispozitivelor folosite de oamenii de rând.

Toate procesoarele moderne Intel sunt vizate de acest defect, fie că sunt folosite de companii sau de consumatorii de rând.

Procesoarele afectate: Intel Pentium Extreme Edition, Intel Core i3-7100, Intel Core i5-7500, Intel Core i5-7600K, AMD Ryzen 5 1600X, Intel Core i7-7700K

Atacul bazat pe executare speculativă este o modalitate prin care procesorul rulează multiple instrucţiuni simultan. Prin urmare, se intuieşte acţiuni viitoare ale utilizatorului pentru o experienţă de utilizare mai plăcută. Acestea au fost descoperite iniţial la începutul anului 2018, cunoscute sub denumirea Meltdown. De atunci, mai multe variante de atac au fost descoperite şi rezolvate prin actualizări ale sistemelor de operare.

Soluțiile de rezolvare, dificile pentru companie

Rezolvarea unei asemenea vulnerabilităţi la nivel hardware este extrem de dificilă, dat fiind că rezidă în însăşi structura procesorului. Scenariul înlăturării complete a acesteia implică fie dezactivarea unor funcţionalităţi ale procesorului responsabile de performanţă fie înlocuirea fizică a procesorului. De cealaltă parte, varianta remedierii punctuale a vulnerabilităţii poate fi extrem de complexă, cu impact vizibil asupra performanţei.

Bitdefender a colaborat cu Intel timp de aproape un an până la momentul comunicării publice a acestui nou atac. În prezent, vulnerabilitatea a fost remediată printr-un update software de Microsoft, fundaţia Linux şi ceilalţi dezvoltatori de sisteme de operare.

Aurelian Marian Soare

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS