3.4 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăTehnologieIT&CUn startup românesc ce produce roboți software primeşte o finanţare de 200.000 Euro

Un startup românesc ce produce roboți software primeşte o finanţare de 200.000 Euro

RoboSelf Technology, un startup românesc ce dezvoltă o tehnologie de roboți software asistenți, care să îi ajute pe oamenii care lucrează la calculator, anunță o rundă de finanțare în valoare de 200.000 de euro condusă de fondul de capital de risc Early Game Ventures.

Ce face Robotic Process Automation

„Robotic Process Automation (RPA) schimbă modul în care profesioniștii din orice domeniu folosesc calculatorul. Roboții software rezolvă toate sarcinile repetitive mult mai rapid și mai eficient decât orice persoană, eliberând operatorul uman și dându-i libertate să se ocupe de alte lucruri care necesită creativitate și luarea de decizii. Dar RPA este o tehnologie complicată, accesibilă deocamdată doar companiilor mari, care pot aloca resurse și personal specializat în acest domeniu. RoboSelf permite utilizatorilor să interacționeze cu roboții software foarte ușor și intuitiv, folosind limbajul natural. RoboSelf traduce comenzile utilizatorilor în acțiuni executabile direct de către roboți RPA. Altfel spus, noi democratizam tehnologia RPA și o facem accesibilă oricui. De aceea viziunea noastră este ca fiecare om care lucrează la calculator sa aibă alături un robot software care să îl ajute cu toate sarcinile repetitive și consumatoare de timp.”, declară Răzvan Dinu, CEO RoboSelf.

RoboSelf colaborează strâns cu unicornul românesc UIPath, un alt dezvoltator de roboţi software.

„Am investit în echipa RoboSelf fiindcă vedem o oportunitate de piață enormă. RoboSelf construiește instrumente dedicate companiilor mici și mijlocii prin care acestea pot adopta tehnologia RPA rapid și simplu. Aceste companii își vor eficientiza sau chiar re-inventa procesele, vor economisi timp și vor scădea gradul de eroare umană din activitatea lor. RoboSelf simplifică și accelerează adopția RPA și face accesibilă la nivelul companiilor mici și mijlocii această tehnologie care va schimba lumea.”, declară Dan Calugareanu, Partner al Early Game Ventures.

Potrivit unui studiu de piață publicat luni de Gartner, domeniul Robotic process automation (RPA)-automatizări cu roboți software a generat venituri de 846 de milioane de dolari în anul 2018. Ceea ce face ca acest domeniu să aibă cea mai rapidă creștere dintre segmentele de softuri pentru firme.

Ce este Early Game Ventures

Early Game Ventures este un fond de investiţii cu capital de risc finanțat cu prioritate prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020 şi cofinanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională.

Fondul European de Investiţii (FEI) este parte a Grupului Băncii Europene de Investiţii şi este principalul finanţator de risc pentru IMM din Europa, prin instrumente de capital de risc, garanţii şi microfinanţare. În România, FEI implementează instrumente financiare cofinanţate prin fonduri structurale şi de investiţii, precum JEREMIE 2007-2013, Iniţiativa pentru IMM, POR, POC, PNDR.

Programul Operațional Competitivitate 2014-2020 (POC) susține investițiile menite să răspundă nevoilor și provocărilor legate de nivelul redus al competitivității economice. În special în ceea ce privește (a) sprijinul insuficient pentru cercetare, dezvoltare și inovare și (b) infrastructura subdezvoltată privind Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor. POC beneficiază de o alocare de 1,33 miliarde euro din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Ce înseamnă robotica software

Absolut toate corporațiile au foarte multe procese de business care presupun muncă umană repetitivă. Sau cum spunem noi, folosesc oamenii nu pentru creierul lor, ci pentru ochi și pentru mâini. Noi dezvoltam un software care știe, vede, alte aplicatii software și poate să fie instruit, în același mod ca și un om, să folosească aplicațiile de pe computer. Există echipe de oameni care antrenează acești roboți pentru diverse procese de business – explică Dines, în interviul pentru HotNews.ro.

UiPath este o companie romanească

UiPath este o companie romanească cu sediul central în Statele Unite și birouri în șase țări, specializată în dezvoltarea si vânzarea tehnologiei de automatizare software a proceselor de lucru din mediul office (ex: Robotic Process Automation / RPA). Roboții software UiPath sunt programați să preia munca de tipul copy-paste a angajaților, eliberându-i de sarcinile tranzacțional repetitive care îi solicită inutil, potrivit Startup cafe.ro.

Valentina Grădinaru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS