Programatorul ruso-canadian Vitalik Buterin a creat tehnologia blockchain Ethereum în 2013 când avea doar 19 ani, relatează CNN.
Ether, criptomoneda folosită de ethereum a fost lansată în 2015 iar Buterin are acum în jur de 333.500 de etheri în portofelul său virtual. Înmulțiți numărul cu prețul record de 3.500 de dolari atins de criptomonedă marți și obțineți peste 1,1 miliarde de dolari. Nu e tocmai rău.
Buterin a cofondat Bitcoin Magazine, o revistă specializată pe bitcoin și alte criptomonede iar doi ani mai târziu a fost ales bursier al Thiel Fellowship, un program de doi ani creat de miliardarul germano-american.
Bursa Thiel oferă „100.000 de dolari unor tineri care vor să construiască lucruri noi în loc să stea într-o sală de clasă”.
Buterin nu este foarte activ pe platformele social media, lucru destul de surprinzător ținând că are 1,4 milioane de urmăritori pe Twitter.
Prețul ether a crescut de mai bine de patru ori în 2021, urcând cu 375%.
Criptomoneda este în prezent a doua cea mai mare monedă digitală după valoarea de piață după bitcoin, valoarea totală a etherilor aflați în circulație fiind de aproximtiv 403 miliarde de dolari, potrivit CoinMarketCap.
Deși investitorii cumpără și vând mii de criptomonede diferite, printre care și dogecoin – moneda virtuală promovată de miliardarul sud-african Elon Musk pe Twitter, ether și bitcoin ocupă aproape două treimi din întreaga piață cripto globală ce a ajuns la o valoare de 2,3 trilioane de dolari.
Entuziasmul pentru criptomonede a explodat în luna aprilie după ce platforma de tranzacționare Coinbase a fost listată pe bursă la o valoare de 86 de miliarde de dolari.
Prețul bitcoin a urcat la un nou nivel record, urmat de cel al dogecoin care a înregistrat o creștere de 500%.
Susținătorii criptomonedelor afirmă de ani de zile că ethereum, bitcoin și alte monede digitale au potențialul de a revoluționa lumea finanțelor globale.
O parte a succesului recent al ether se datorează și faptului că această criptomonedă este folosită pentru cumpărarea tokenurilor non-fungibile (NFT) care transformă opere de artă digitale și alte obiecte colecționabile în bunuri unice care pot fi tranzacționate prin intermediul tehnologiei blockchain.