0.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăTehnologieLaurențiu Nica: Inteligența artificială va schimba fotografia, dar are limitele ei

Laurențiu Nica: Inteligența artificială va schimba fotografia, dar are limitele ei

Programele de inteligență artificială sunt pe cale de a schimba profund multe domenii, iar fotografia este unul dintre ele. Însă fără a putea avea acces la chintesența acestei arte, nu o vor putea niciodată substitui cu adevărat, e de părere Laurențiu Nica, unul dintre cei mai apreciați fotografi de nuntă din Craiova, cu experiență îndelungată și în fotografia de presă.

Laurențiu Nica și empatia din spatele obiectivului

Laurențiu Nica s-a reprofilat în urmă cu ani buni, alegând fotografia de nuntă drept sursă principală de activitate și a devenit unul dintre fotografii de renume, cu premii prestigioase în portofoliu. Este unul dintre norocoșii pentru care „Să faci ceea ce îți place înseamnă, practic, să nu muncești nicio zi din viața ta”. Pasiunea pentru fotografie s-a armonizat perfect cu planul profesional. Iar asta pentru că Laurențiu reușește să simtă momentul și să surprindă emoția în imaginile sale.

„În momentele tensionate, emoționante, intru și eu în aceeași poveste. Mă simt emoționat la rându-mi. Chiar dacă tac acolo, în spatele camerei, ca să nu alterez momentul, nu înseamnă că nu mă transpun”, mărturisește el.

Dar a fi empatic este ceea ce transformă o simplă imagine captată de obiectiv într-un tablou memorabil. Într-un moment prețios care rămâne mărturie odată cu trecerea timpului. „Nu-mi plac momentele fabricate”, spune fotograful.

Programele AI, între evoluție și limite

Tocmai de aceea crede că, deși programele de inteligență artificială (AI) câștigă teren în ritm alert, nu vor putea schimba fundamental modul de a face fotografie.

„Programele AI au evoluat foarte mult inclusiv în domeniul creării de imagini. Sunt imagini generate de programe AI care arată foarte realist și poate că vor schimba într-o anumită măsură viitorul. Poate vor fi clienți care vor cere să apară în anumite părți ale lumii. În anumite contexte, în anumite haine, cu ajutorul acestor programe. Practic, o reinventare a fotografiilor acelea de calitate îndoielnică editate prost în Photoshop în urmă cu câțiva ani, de data asta la alt nivel”, detaliază Laurențiu Nica.

Însă fotograful este încrezător că vor rămâne mulți oameni care își vor dori autenticitate și nu vor uita sensul primordial al fotografiei. Acela de a imortaliza momentele genuine, de a păstra, astfel, în memorie, momente reale.

„Oamenii care lăcrimează când văd fotografia surprinsă când o iau pe bunica în brațe nu vor dispărea”, e convins acesta.

(P)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS