Starship a explodat la doar câteva minute după lansare. Prima lansare a celei mai mari rachete spaţiale din lume, Starship, dezvoltată de compania SpaceX pentru a realiza călătorii spre Lună şi spre planeta Marte, s-a încheiat cu un eșec.
Racheta a explodat după doar câteva minute de la lansare.
„Starship tocmai a experimentat ceea ce noi numim o dezasamblare rapidă și neplanificată”, a declarat un oficial, potrivit CNN. Lansarea giganticei rachete a avut loc de la baza spaţială Starbase din extremitatea sudică a statului american Texas.
Starship face parte din categoria lansatoarelor supergrele
Potrivit Agerpres, cu o înălţime de 120 de metri, Starship face parte din categoria lansatoarelor supergrele. Acestea sunt capabile să transporte o încărcătură de peste 100 de tone pe orbita Pământului.
Puterea ei de lansare este de două ori mai mare decât cea a legendarei Saturn V. Aceasta a fost racheta utilizată în cadrul programului lunar Apollo. Aceasta avea înălţimea de 111 metri.
Starship nu a zburat niciodată în configuraţia sa completă
Racheta Starship nu a zburat niciodată în configuraţia sa completă, care include o primă treaptă foarte puternică, denumită Super Heavy.
Doar a doua treaptă a rachetei, vehiculul Starship, care a dat prin extensie numele întregii rachete, a efectuat zboruri de testare suborbitale (la altitudinea de circa 10 km).
Planul de zbor pentru noul test a fost ca la aproximativ trei minute după lansare, Super Heavy trebuia să se desprindă şi să cadă în apele din Golful Mexic. î
Vehiculul Starship urma să îşi aprindă cele şase motoare şi să îşi continue singur ascensiunea, până la altitudinea de circa 150 de kilometri. După ce parcurgea o rotaţie aproape completă în jurul Terrei, de aproximativ o oră, el urma să amerizeze în Oceanul Pacific.
Fiecare lansare a rachetei Starship ar putea să coste „doar câteva milioane de dolari”
Ideea unui lansator reutilizabil, marea strategie a lui Elon Musk, vizează reducerea costurilor. Fiecare lansare a rachetei Starship ar putea în final să coste „doar câteva milioane de dolari”, a reamintit el, duminică.
Racheta sa are deja clienţi: miliardarul american Jared Isaacman se va afla la comanda primului zbor cu echipaj uman.
Un alt miliardar, japonezul Yusaku Maezawa, şi antreprenorul american Dennis Tito au anunţat şi ei că vor urca la bordul rachetei Starship pentru o călătorie în jurul Lunii.
Însă, pentru Elon Musk, Starship este mai mai ales vehiculul care va permite omenirii să devină o civilizaţie multiplanetară. „Avem un drum anevoios de doi sau trei ani în faţa noastră (…). La sfârşit ar trebui să dispunem de ceva care ne va permite să instalăm o bază pe Lună şi pe Marte”, a adăugat el.
Citeşte şi: Un copil de doi ani a căzut de la etajul patru al unui bloc