18.4 C
Craiova
duminică, 13 octombrie, 2024
Știri de ultima orăTehnologieSpaceX vrea să prindă din zbor o parte din racheta sa Starship

SpaceX vrea să prindă din zbor o parte din racheta sa Starship

SpaceX va încerca duminică o manevră spectaculoasă: să prindă prima treaptă a mega-rachetei sale Starship cu ajutorul unor braţe mecanice uriaşe, în timpul unui nou zbor de testare ce ar putea reprezenta un pas decisiv către reutilizarea acestui lansator greu, relatează AFP, conform News.ro.

La încheierea desfăşurării lor, cele două trepte ale rachetei – cea mai mare şi mai puternică din lume – ar urma să fie recuperate şi reutilizate după fiecare zbor. Scopul este de a putea lansa mai multe vehicule, mai rapid şi la costuri mult mai mici.

Starship ar urma să fie folosită pentru colonizarea planetei MARTE

Compania miliardarului Elon Musk intenţionează să folosească Starship pentru a coloniza planeta Marte. Dezvoltarea navei spaţiale este, de asemenea, monitorizată îndeaproape de NASA, care se bazează pe ea pentru a-şi readuce astronauţii pe suprafaţa Lunii.

Decolarea celui de-al cincilea zbor de testare al Starship este programată pentru ora locală 07:00 (15:00, ora României) de la portul spaţial Starbase al companiei din sudul Texasului.

Racheta este compusă din primul etaj, Super Heavy, şi, deasupra acestuia, nava spaţială Starship, care, prin extensie, dă numele întregului lansator.

Numai Super Heavy are o înălţime de aproximativ 70 de metri (racheta completă are 120 de metri). La fiecare zbor, Super Heavy se desprinde de Starship după ce o propulsează cu cele 33 de motoare puternice ale sale. Până acum, Super Heavy a ajuns în mare, dar de data aceasta SpaceX vrea să încerce să facă această componentă să se întoarcă la platforma de lansare la şapte minute după decolare.

Detalii pe G4Media.

CITEȘTE ȘI: (VIDEO) Deșertul Sahara, inundat pentru prima oară în ultima jumătate de secol

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS