Ziua internaţională a internetului este sărbătorită pe 29 octombrie încă din 2005. Celebrarea acestei zile este promovată de Asociaţia Utilizatorilor de Internet.
La scurt timp de la desfăşurarea summit-ului Societăţii Informaţionale, în noiembrie 2005, în Tunis, s-a avansat Naţiunilor Unite propunerea de instituire la 29 octombrie a Zilei mondiale a societăţii informaţionale, care a devenit Ziua Internetului, potrivit www.itu.int.
Prima conexiune între două calculatoare s-a realizat la 29 octombrie 1969, când s-au transmis pe rând, şi au fost recepţionate, literele L, O şi G.
Charley Kline de la UCLA (California) a încercat pentru prima dată să se conecteze online.
Realizările din domeniul internetului
În 1970 s-a creat o reţea între Harvard şi MIT. În 1971 s-au pus bazele emailului. Programatorul Ray Tomlinson a implementat un sistem de comunicare care presupunea despărţirea numelui utilizatorului de cel al computerului cu simbolul „@“.
În 1973, reţeaua ARPAnet se extindea şi peste ocean. University College din Londra a fost prima instituţie europeană conectată la reţeaua de computere. Pe atunci, 75% din toată activitatea de pe ARPAnet consta din trimiterea de emailuri.
Un an mai târziu apărea conceptul TCP/IP. Acesta presupunea ca reţeaua să nu mai fie gestionată de un singur punct de control, ci informaţiile să ajungă de la un computer la un altul cu ajutorul unui protocol de transmisie.
La popularizarea Internetului la scară globală a contribuit o invenţie din 1977: modemul pentru PC. Acesta a fost dezvoltat de Dennis Hayes şi Dale Heatherington.
În 1990 a apărut primul provider de servicii de Internet prin dial-up, numit The World. În acelaşi an, ARPAnet a încetat să existe, iar Berners-Lee a terminat de programat WWW-ul, definind şi standardele HTML, HTTP şi URL. În 1991 a apărut prima pagină Web.