După cum era de aşteptat, Apple nu va ceda în faţa Uniunii Europene fără o luptă, scrie go4it.ro. Compania este cunoscută pentru utilizarea de port-uri proprietare pentru încărcare şi transfer de date pe dispozitivele sale, chiar dacă în ultimii câţiva ani a adoptat port-ul USB Type-C pe câteva dintre produsele sale. Conform Apple, noul proiect de lege, care ar obliga toţi producătorii să folosească port-ul USB Type-C pentru încărcare, ar putea „împiedica inovaţia” în viitor şi ar putea crea mai multă poluare decât ar evita.
Apple susţine că nu este nevoie de reglementare
Phone-urile folosesc încă de la modelul iPhone 5 port-ul proprietar Lightning, care a fost adoptat cu câţiva ani înainte ca USB Type-C să ajungă pe smartphone-uri. Acesta a fost primul care a permis conectare în oricare orientare şi a redus dimensiunea componentelor interne. În acest moment, atât iPhone-urile, cât şi tabletele iPad (în afară de modelele Pro), dar şi accesoriile Apple precum AirPods şi căştile Beats, folosesc acest standard.
Răspunzând la declaraţiile Comisiei Europene, compania spune că industria oricum se mişcă în direcţia adopţiei port-ului USB-C pentru încărcătoarele de priză şi că nu este necesară reglementarea. În acelaşi timp, această reglementare ar putea împiedica apariţia altor soluţii mai performante, care să poată fi apoi adoptate de întreaga industrie. Deja piaţa a scăzut de la zeci de tipuri de adaptoare de priză proprietare la două sau trei feluri de mufe: mico USB, USB-C şi Lightning, pe piaţa de smartphone-uri, iar în curând, micro USB ar putea să dispară complet.
„Credem că reglementarea care forţează conformitate la un singur tip de conector în toate smartphone-urile împiedică inovaţia, în loc să o încurajeze, şi va fi dăunător pentru clienţii din Europa şi pentru economie în general”, au declarat reprezentanţii Apple.
Standardizare din motive ecologice
Motivul din spatele acestui proiect de lege este în primul rând ecologic, întrucât ar putea fi produse mai puţine încărcătoare din plastic, pentru că vei putea folosi acelaşi încărcător cu toate dispozitivele pe care le foloseşti. Apple spune însă că popularitatea dispozitivelor sale ar fi un factor care ar putea nega complet această iniţiativă ecologică. Întrucât sunt sute de milioane de dispozitive cu Lightning în circulaţie deja în Europa, renunţarea la port-ul Lightning ar produce foarte multe deşeuri noi, întrucât accesoriile vechi nu vor mai fi compatibile cu noile telefoane cu USB-C.
Conform Apple, pot fi produse daune de 1,5 miliarde de euro, pentru un câştig de 13 milioane de euro, în cazul în care compania ar face tranziţia la acest standard.