4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFermierii doljeni îşi pot dezvolta exploataţiile cu ajutoare de la stat

Fermierii doljeni îşi pot dezvolta exploataţiile cu ajutoare de la stat

Fermele mici din Dolj pot fi dezvoltate cu sprijin de la bugetul de stat (Foto: captură foto)
Fermele mici din Dolj pot fi dezvoltate cu sprijin de la bugetul de stat (Foto: captură foto)

Veşti bune pentru fermierii doljeni. Aceştia îşi pot dezvolta exploataţiile de animale cu sprijin financiar acordat din bugetul de stat. Ei pot primi până la 15.000 de euro drept ajutor de minimis pentru achiziţia de juninci de rasă. Dosarele pentru accesarea acestor bani se depun până pe 11 noiembrie la Direcţia Agricolă. Cine poate beneficia de acest ajutor şi ce condiţii trebuie să îndeplinească, aflaţi din articol.

Crescătorii de vaci din judeţul Dolj îşi pot mări numărul de efective cu bani de la bugetul de stat. Mai exact, cei care dețin exploatații cu minimum trei și maximum zece capete de animale îşi pot mări ferma cu juninci de rasă achiziţionate prin aşa-numitele ajutoare de minimis. Pot beneficia de acest sprijin financiar crescătorii de bovine persoane fizice care au certificat de producător, crescătorii de bovine persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, dar şi crescătorii de bovine persoane juridice, precum şi orice forme asociative cu personalitate juridică constituite conform legii. Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 723/2016, se acordă ajutoare de minimis pentru achiziţionarea de juninci din rase de lapte sau de carne, juninci din specia bubaline sau pentru achiziţionarea de tauri de reproducţie din rase de carne. Dosarele se depun la Direcţia Agricolă Dolj, iar reprezentanţii acestei instituţii susţin că fermierii au început deja să vină să se intereseze. „În prezent se primesc dosare la Direcţia Agricolă, iar cei care au între trei şi zece vaci pot solicita acest sprijin până pe 11 noiembrie. La noi vin zilnic fermieri şi se interesează. Se acordă maximum 5.000 de lei per cap junincă din rasa de lapte, 6.000 lei/cap junincă din rasa de carne, 4.500 lei/cap animal pentru junincile din specia bubaline şi 8.000 lei/cap de taur de reproducţie. Potrivit HG nr. 723/2016, valoarea totală a ajutorului de minimis nu poate depăşi suma de 15.000 de euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual şi în cele două exerciţii financiare precedente. Fermierii trebuie să vină la Direcţia Agricolă, iar noi îi ajutăm şi îi îndrumăm să îşi întocmească dosarele. Ei trebuie să prezinte o serie de documente. E vorba de copie după buletin, copie după atestatul de producător, în cazul persoanelor fizice, copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, în cazul persoanelor juridice, dovadă că au un cont activ la bancă, precum şi documente care atestă numărul de animale înscrise în Registrul Naţional al Exploataţiilor, la data depunerii cererii. Totodată, ei trebuie să aibă la dosar şi copii după certificatele de origine ale junincilor achiziţionate, precum şi o copie după buletinul de însămânţare care să ateste că sunt montate şi au trei luni de gestaţie. De asemenea, fermierii trebuie să se oblige prin angajament scris că menţin în exploataţie animalele de reproducţie din rasele specializate achiziţionate, pe o perioadă de minimum trei ani începând cu data la care sprijinul financiar a fost acordat“, a spus Ovidiu Meca Obleagă, consilier la Direcţia Agricolă Dolj.

Achiziţionarea animalelor, partea cea mai grea

Partea cea mai grea din tot acest proces pare a fi achiziţionarea animalelor, care trebuie să se facă înainte de obținerea banilor de la stat, cu atât mai mult cu cât junincile trebuie să fie gestante în trei luni. O spune un fermier din Ghindeni, care vrea să îşi dezvolte exploataţia cu animale de rasă. Acesta susţine că, deşi nu i se solicită foarte multe documente, îi este foarte greu să găsească animale de rasă, gestante în trei luni. „Totul ar fi relativ simplu, din punct de vedere al documentaţiei care ni se cere. Cea mai grea mi se pare găsirea animalelor, pentru că ai obligaţia să cumperi juninci gestante în trei luni. Eu am doar trei animale şi cu ajutorul de minimis vreau să îmi iau zece. Am optat pentru rasa de carne. Le voi achiziţiona de la o firmă din Sibiu specializată pe animale de carne, dar dintr-un efectiv de peste 2.400 de animale, câte au ei, doar 120 se încadrează în schema prevăzută de HG, deci cine să le ia mai înainte? Eu am fost deja de două ori să-mi caut animalele, mă voi duce din nou săptămâna aceasta şi sper să reuşesc pentru că încă aşteaptă să le vină din import, respectiv din Scoţia. Era bine să ne fi anunţat mai din timp că se acordă aceste ajutoare. Acum, fiind cererea mare, creşte şi preţul animalelor, iar avantajul este tot al firmelor care vând, nu al nostru. În mod normal, eu cumpăram animalul cu 1.800 – 2.000 de euro, acum îl cumpăr cu 2.600 de euro. Pe zece animale dau 26.000 de euro, din care statul român îmi va deconta 15.000 de euro. Dacă anunţau din timp, dădeam doar 3.000 sau 5.000 de euro din buzunar. Acum dau dublu!“, a spus Marian Geantă, din Ghindeni, judeţul Dolj.
Aceeaşi problemă o are şi Remus Smarandache, din Dobreşti – Dolj. Are o fermă de 70 de animale, iar acum doreşte să dezvolte şi exploataţia soţiei sale, care are cinci animale. „Intenţionez să depun dosarul la Direcţia Agricolă, dar mai întâi trebuie să găsesc de unde să cumpăr animalele. Practic, trebuie să găseşti un furnizor, care se ocupă de tot. Animalele se aduc din import, trebuie organizat transportul, care implică itinerarii, oameni specializaţi, maşini specializate, iar ei au toată logistica necesară transportului şi importului de animale şi livrării în fermă. Totul este un proces extrem de complicat“, a spus Remus Smarandache.
În ciuda tuturor acestor obstacole, reprezentanţii Direcţiei Agricole îi încurajează pe fermieri să vină să îşi întocmească dosarele. „Ar fi bine să vină pentru că numărul de documente care li se cer nu e variat. Vin la noi, le spunem care sunt actele pe care trebuie să le aducă şi îi ajutăm să îşi întocmească dosarele. Într-adevăr, trebuie să aibă grijă de unde îşi cumpără junincile, astfel încât să se încadreze în lista din hotărârea de guvern, care e publicată şi pe site-ul Direcţiei Agricole. Ţinând cont de efectivul de animale existent la nivelul judeţului, sperăm să avem în jur de 40 de fermieri care îşi depun dosarele. Dacă vor fi mai mulţi, ne bucurăm, pentru că înseamnă că numărul de animale de rasă va creşte şi zootehnia se va dezvolta“, a adăugat Obleagă.
Potrivit acestuia, ajutoarele de minimis se vor acorda până la sfârşitul acestui an.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS